Niet verplicht, wel belangrijk; de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Herbert de Groot


Het kan ieder bedrijf, groot of klein, overkomen; schade aan eigendommen of personen. Uiteraard is deze schade niet moedwillig aangebracht, maar een ongeluk zit, zoals het spreekwoord zegt, in een klein hoekje. Dan is het fijn dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze verzekering kan namelijk de financiële last verlichten die voortkomt uit schadeclaims rondom onverwachte gebeurtenissen. Je bedrijf is beschermd en jij hoeft niet persoonlijk voor de kosten op te draaien. En dat geldt voor ieder bedrijf, dus ook voor de zzp’er.

Zakelijk aansprakelijk

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van verschillende typen schade die is aangebracht bij eigendommen en personen, terwijl jij betaald werk doet. Stel je bent stukadoor en je beschadigd tijdens de klus een kunstobject. Dan ben jij (of is het bouwbedrijf) aansprakelijk voor de schade. Is in je drogisterij een fles handzeep gevallen en glijdt een klant daarover uit? Dan is het bedrijf aansprakelijk voor het letsel. De eigenaar van het kunstobject en de klant in de winkel kunnen een aansprakelijkheidsclaim bij je neerleggen via de verzekering. Ben je zelfstandig ondernemer dan kunnen deze kosten aardig in de papieren lopen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van dergelijke claims. Dat is een hele zorg minder.

Schadeclaims

Er zijn een aantal typen schade die door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden gedekt. Het gaat hier dus om alle schade welke veroorzaakt is tijdens werkzaamheden van jezelf of een medewerker (het bedrijf is immers verzekerd en daar horen medewekers bij). Daarnaast dekt de verzekering schade veroorzaakt door de producten die je hebt ontwikkeld en verkocht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heftige allergische reactie op cosmetica of een apparaat wat brand heeft veroorzaakt door een productiefout. Verder dekt de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven schade aan spullen van een medewerker die op dat moment aan het werk is, schade aan materialen die je hebt gehuurd of geleend (zoals geluidsapparatuur of bouwvoertuigen) en schade aan gebouwen.

Niet verzekerd

Er zijn daarnaast verschillende schadeclaims die niet vallen onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is daarom altijd heel belangrijk om zorgvuldig te werk te blijven gaan. Schade aan jezelf (bijvoorbeeld in de vorm van letsel) en aan het bedrijf (lekkage, wateroverlast, brand) vallen bijvoorbeeld niet onder deze verzekering. Daar kun je wel andere verzekeringen voor afsluiten. De verzekering dekt daarnaast geen milieuschade op een bedrijfsterrein en schade veroorzaakt door een motorrijtuig, vaartuig of drone. Maak je schade aan eigendommen of personen wanneer je een product of dienst opnieuw levert, dan is dat niet gedekt bij de verzekering. Kan er worden aangetoond dat de schade door opzet en roekeloosheid is aangebracht, dan zal de verzekering niet opdraaien voor de kosten. In dit laatste geval zou je zelfs de kosten kunnen verhalen op de werknemer die de schade heeft aangericht.

Wie heeft het niet nodig?

Eigenlijk zou je als regel kunnen aanhouden dat, wanneer je als zzp’er of ondernemer met personeel bij een klant over de vloer komt, de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering iets is wat je zou moeten hebben. Zit je als freelancer achter een laptop dan is het niet altijd noodzakelijk. Het is wel heel belangrijk om de afweging voor jezelf te maken of je vindt dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Let wel: het geven van bijvoorbeeld verkeerde adviezen valt niet onder de dekking van deze verzekering. Je hebt dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Niet verplicht

Je bent in Nederland overigens niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Toch is het aan te raden om deze verzekering af te sluiten, want het dekt de kosten van de meest voorkomende schadeclaims. Nogmaals, een ongelukje zit in een klein hoekje en kan dus iedereen overkomen.

Verzekeringen vergelijken

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die verzekeringen aanbieden voor zzp’ers en bedrijven, dus ook bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen. Het loont om deze met elkaar te vergelijken, want de premie kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. Het is dus altijd aan te raden om bij verschillende verzekeringsmaatschappijen de premie te laten berekenen. Of doe dit via een goede, betrouwbare vergelijkingssite, zodat je in een oogopslag de verschillen kan inzien.

Bescherm jezelf en je bedrijf

Ondernemen is dynamisch. Je bent iedere dag bezig om alles eruit te halen wat erin zit. Je levert goede diensten en producten. Je doet dit zorgvuldig en met alle voorzorgsmaatregelen. Toch staat ieder bedrijf bloot aan het risico van schadeclaims. Daarom is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een onmisbare schakel voor financiële bescherming. Of je nu een zelfstandige professional bent of een bedrijf met medewerkers runt, de verzekering treedt op als een schild tegen de onverwachte gebeurtenissen die schade aan eigendommen of personen kunnen veroorzaken tijdens zakelijke activiteiten. Deze verzekering biedt een uitgebreide dekking voor bedrijfsgerelateerde risico’s. Hoewel het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, is het zeker aan te raden om deze toch af te sluiten. De premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is altijd lager dan de hoge kosten van een schadeclaim.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer