‘Volgende massamoordenaar’: gedropte zaak voorspelde bloedbad in Colorado

Herbert de Groot


07 Dec 2022

'Volgende massamoordenaar': gedropte zaak voorspelde bloedbad in Colorado

COLORADO SPRINGS, Colo. (AP) — Anderson Lee Aldrich laadde kogels in een Glock-pistool en dronk wodka, onheilspellend waarschuwend voor bange grootouders om niet in de weg te staan ​​van een uitgebreid plan om wapens, munitie, kogelvrije vesten en een zelfgemaakte bom om “de volgende massamoordenaar” te worden.

“Jullie gaan vandaag dood en ik neem jullie mee”, citeerden ze Aldrich. “Ik ben geladen en klaar.”

Zo begon een dag van terreur die Aldrich in juni 2021 ontketende die, volgens verzegelde wetshandhavingsdocumenten geverifieerd door The Associated Press, SWAT-teams en de bomoproep naar een normaal gesproken rustige wijk in Colorado Springs bracht, de grootouders dwong te vluchten voor hun levens en leidde tot de evacuatie van 10 nabijgelegen huizen om te ontsnappen aan een mogelijke bomaanslag. Het culmineerde in een patstelling die de toen 21-jarige livestreamde op Facebook, waarbij hij Aldrich in tactische uitrusting in het huis van de moeder liet zien en agenten buiten bedreigde: heilige hel!” – voordat je je uiteindelijk overgeeft.

Maar de aanklachten tegen Aldrich voor de acties die dag werden ingetrokken om redenen die de officier van justitie weigerde uit te leggen omdat de zaak verzegeld was en er geen bewijs was dat wapens in beslag werden genomen onder de “rode vlag”-wet van Colorado. de sheriff. Dit alles zou een van de meest in het oog springende gemiste waarschuwingen kunnen zijn in Amerika’s trieste litanie van massaal geweld, want slechts anderhalf jaar later was Aldrich vrij om het plan uit te voeren om “de volgende massamoordenaar” te worden.

Gekleed in kogelvrije vesten en met een geweer in AR-15-stijl, ging Aldrich op 19 november net voor middernacht de homo-nachtclub Club Q binnen en opende het vuur, zeggen de autoriteiten, waarbij hij vijf mensen doodde en 17 anderen verwondde voordat een veteraan van het leger worstelde de aanvaller tegen de grond.

“Het slaat nergens op”, zegt Jerecho Loveall, een voormalig Club Q-danser die herstellende is van een beenwond na een van de krachtige rondes. “Als ze dit serieuzer hadden genomen en hun werk hadden gedaan, zouden de levens die we verloren hebben, de verwondingen die we hebben opgelopen en het trauma waarmee deze gemeenschap te maken heeft gehad, niet zijn gebeurd.”

Verhaal gaat verder

“Het was absoluut te voorkomen”, zei Wyatt Kent, die de hand vasthield van een vrouw terwijl ze boven op hem doodbloedde, en die die nacht ook zijn partner verloor. “Zelfs als er geen aanklacht wordt ingediend voor een bommelding, ben je misschien niet geestelijk gezond genoeg om een ​​vuurwapen te bezitten.”

Waarom er blijkbaar niets is gedaan om Aldrich tegen te houden sinds hij vorig jaar op de radar van de politie kwam, is een vraag die deze pittoreske stad in de Rockies met 480.000 inwoners sinds de schietpartij heeft achtervolgd, zelfs nu dierbaren zijn begonnen met het begraven van de slachtoffers en de geblindeerde Club Q heeft worden een heiligdom omgeven door honderden boeketten, kransen en regenboogvlaggen.

Strafadvocaten met wie AP de wetshandhavingsdocumenten deelde, zeggen dat ze zich afvroegen waarom de aanklachten bij het incident in 2021 niet werden vervolgd, gezien de gedetailleerde verklaringen van de grootouders, een gespannen confrontatie bij het huis van de moeder en een daaropvolgende huiszoeking waarbij bommen werden gevonden materialen waarvan Aldrich beweerde dat ze genoeg vuurkracht hadden om een ​​hele politieafdeling en een federaal gebouw op te blazen.

De documenten zijn verkregen door de tv-zender KKTV uit Colorado Springs en geverifieerd als authentiek aan AP door een wetshandhavingsfunctionaris die niet bevoegd was om de verzegelde zaak te bespreken en anoniem werd gehouden. Documenten omvatten ook het bevel van een rechter om Aldrich gevangen te zetten met een borgsom van $ 1 miljoen en een lijst door officier van justitie Michael Allen van zeven misdrijven “begaan of berechtbaar”, waaronder drie misdrijven van ontvoering en twee van bedreigingen.

Allen heeft van zijn kant herhaaldelijk geweigerd commentaar te geven op de reden waarom die aanklachten niet doorgingen, daarbij verwijzend naar een wet in Colorado die documenten automatisch verzegelt in gevallen waarin aanklachten worden ingetrokken en vereist dat hij niet eens erkent dat de documenten bestaan. De wet is drie jaar geleden aangenomen als onderdeel van een landelijke beweging om te helpen voorkomen dat mensen hun leven verpesten als zaken worden afgewezen en nooit worden vervolgd.

En hoewel Allen tijdens een persconferentie kort na de schietpartij in de nachtclub zei dat hij “op een bepaald moment in de nabije toekomst hoopte” meer te kunnen delen over het incident in 2021, moet hij dat nog doen. AP en andere nieuwsorganisaties zijn naar de rechtbank gestapt om het volledige dossier te ontsluiten, een verzoek dat later deze week zal worden behandeld.

Bij gebrek aan dat dossier zijn er slechts verspreide aanwijzingen over wat er gebeurde na de arrestatie van Aldrich in 2021, waaronder Aldrich die in augustus aan The Gazette of Colorado Springs vertelde dat hij twee maanden in de gevangenis had gezeten als gevolg van het incident en de publicatie vroeg om de webverslaggeving erover verwijderen of bijwerken, bewerend dat de zaak was afgewezen. “Er is absoluut niets, de zaak is geseponeerd”, zei Aldrich in een telefonisch bericht, eraan toevoegend: “Het schaadt mijn reputatie.”

Toen een Gazette-verslaggever belde en vroeg waarom de zaak werd ingetrokken, weigerde Aldrich verder iets te zeggen omdat de zaak was verzegeld.

Zo’n verontrustende zaak – geseponeerd of niet – had nog steeds kunnen worden gebruikt om Colorado’s “rode vlag”-wet in gang te zetten, die familieleden of wetshandhavers toestaat een rechter te vragen om een ​​jaar lang wapens te verwijderen van mensen die gevaarlijk zijn voor zichzelf of anderen, met mogelijke verlengingen op basis van latere hoorzittingen.

Maar uit een AP-review blijkt niet dat Aldrichs grootouders of moeder naar een rechter zijn gegaan om zo’n bevel te krijgen. En er is geen bewijs dat de instantie die Aldrich arresteerde, het El Paso County Sheriff’s Office, dat ook deed.

El Paso County staat bijzonder vijandig tegenover de rode vlag-wet van de staat, van de 2.000 landelijke provincies die zichzelf een “Second Amendment Sanctuary” noemen die zich verzet tegen elke inbreuk op het recht om wapens te dragen. Het nam in 2019 een resolutie aan waarin specifiek geld of personeel werd geweigerd om de wet te handhaven.

Sheriff Bill Elder, die weigerde commentaar te geven op de zaak van Aldrich in 2021, heeft eerder gezegd dat hij alleen wapens zou verwijderen op bevel van familieleden, en weigerde zelf naar de rechtbank te stappen om toestemming te krijgen, behalve onder “dringende omstandigheden”.

“We gaan geen persoonlijke eigendommen van mensen afnemen zonder eerlijk proces”, zei Elder toen de wet in 2019 naderde.

Allen, de officier van justitie, bekritiseerde ook de rode vlag-wet toen hij zich kandidaat stelde voor het kantoor in 2020 en tweette dat het “een slecht excuus is om de wapens van mensen af ​​te nemen en op geen enkele manier is ontworpen om echte concrete geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken. ” Hij heeft sinds de schietpartij opgemerkt dat DA’s niet de bevoegdheid hebben om dergelijke inbeslagnames te starten.

De gouverneur van Colorado, Jared Polis, de eerste openlijk homoseksuele man ooit gekozen om een ​​staat te leiden, zei in de nasleep van de schietpartij in een nachtclub dat het niet afpakken van wapens van de vermeende schutter moet worden onderzocht. Autoriteiten hebben geweigerd te zeggen hoe de wapens die bij de aanval zijn gebruikt, zijn verkregen.

“Er waren veel waarschuwingssignalen”, zegt Polis-woordvoerder Conor Cahill tegen AP. “Het lijkt voor de hand te liggen dat een Extreme Risk Protection Order-wet had kunnen en moeten worden gebruikt, die de vuurwapens van de verdachte zou hebben verwijderd en deze tragedie heel goed had kunnen voorkomen.”

Aldrich, nu 22, blijft vastzitten zonder borgtocht wegens aanklachten wegens moord en haatmisdrijven bij de schietpartij in een nachtclub waarop een levenslange gevangenisstraf staat. Advocaten van de verdediging hebben gezegd dat Aldrich niet-binair is en zich niet strikt identificeert met welk geslacht dan ook. De advocaten van Aldrich hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

In zowel een mugshot als een eerste rechtszaak, zag de 1,90 meter lange Aldrich van 260 pond onderuitgezakt met diepe kneuzingen en snijwonden op een vlezig gezicht. Het stond in schril contrast met de vele lachende foto’s als kind op de Facebook-pagina van de moeder die een turbulent leven verloochenden dat gekenmerkt werd door huiselijk geweld, pesten en familieruzies met de wet.

De ouders van Aldrich gingen kort na de geboorte van hun kind uit elkaar. De vader, Aaron Brink, streefde een carrière na als een mixed martial arts-vechter en pornoacteur toen hij geen tijd vrijmaakte voor veroordelingen voor drugs of andere aanklachten betwistte, waaronder batterij tegen de moeder van Aldrich.

In een interview na de schietpartij vertelde Brink aan televisiestation KFMB in San Diego dat hij Aldrich tien jaar geleden uit het oog was verloren en dacht dat het kind door zelfmoord was overleden, totdat Aldrich vorig jaar telefonisch contact met hem opnam. Brink zei dat toen hij voor het eerst over de schietpartij hoorde, hij zich zorgen maakte dat de vermeende schutter naar een homobar was gegaan, daarbij verwijzend naar de mormoonse religie van de familie.

“We doen niet aan homo”, zei Brink, eraan toevoegend dat hij er nu spijt van heeft dat hij zijn kind heeft geprezen voor gewelddadig gedrag toen hij jonger was. “Het leven is zo kwetsbaar en waardevol. Het leven van die mensen was waardevol.”

De vermeende schutter, geboren Nicholas Franklin Brink, schaamde zich zo voor de vader, zo blijkt uit rechtbankdocumenten uit 2016 in Texas, dat de tiener weken voordat hij 16 werd een formele naamswijziging aanvroeg in Anderson Lee Aldrich.

De aanvraag kwam maanden nadat Aldrich blijkbaar het doelwit was van online pesten. Een websiteposting van juni 2015 viel een tiener genaamd Nick Brink aan. Het bevatte foto’s die leken op die van de verdachte van de schietpartij en maakte de jongere belachelijk omdat hij te zwaar was, niet veel geld had en geïnteresseerd was in Chinese tekenfilms.

Laura Voepel, de moeder, heeft haar eigen geschiedenis van uitbarstingen en problemen met de wet, waaronder een brandstichting in Texas teruggebracht tot een lagere aanklacht. Ze werd naar verluidt opgenomen in een video uit juli 2022 op een luchthaven, terwijl ze racistische scheldwoorden naar een Spaanse vrouw slingerde die er volgens haar te lang over deed om haar bagage uit een vliegtuig te halen.

En volgens een proces-verbaal werd Voepel enkele uren na de schietpartij in een nachtclub op 19 november gearresteerd op beschuldiging van verzet tegen arrestatie en wanordelijk gedrag. Ze had geweigerd het appartement te verlaten waar ze met Aldrich woonde, volgens FBI-gegevens die door AP waren verkregen. Ze is te horen terwijl ze om hulp schreeuwt terwijl ze door agenten bij haar huis wordt weggetrokken op video die ze aan buren heeft gevraagd op te nemen.

Het gedrag van Aldrich op 18 juni 2021 begon, volgens de verzegelde wetshandhavingsdocumenten, nadat de grootouders een familiebijeenkomst in hun woonkamer hadden belegd over hun plannen om hun huis te verkopen en naar Florida te verhuizen. Het kleinkind reageerde woedend en vertelde hen dat dit niet kon gebeuren omdat het de plannen van Aldrich zou verstoren om materiaal op te slaan in de kelder van de grootouders om “een massale schietpartij en bombardementen uit te voeren”. De grootouders vertelden de autoriteiten dat Aldrich dreigde hen te vermoorden als ze niet beloofden de verhuizing te annuleren.

De grootouders smeekten om hun leven toen Aldrich hen vertelde over de plannen om “in vlammen op te gaan”. Toen Aldrich naar de kelder ging, renden ze de deur uit en belden 911.

Korte tijd later toont een door AP verkregen deurbelvideo hoe Aldrich met een grote zwarte tas bij het huis van de moeder aankomt, haar vertelt dat de politie in de buurt is en eraan toevoegt: “Hier sta ik. Vandaag sterf ik.”

Op een ander shot is te zien hoe de moeder later het huis uit rent. “Hij liet me gaan”, citeren de wetshandhavingsdocumenten haar. Noch Voepel noch de grootouders van Aldrich, die nu in Florida wonen, stuurden berichten terug waarin ze om meer details vroegen.

Uiteindelijk verschuilde Aldrich zich in het huis van de moeder en dreigde het huis op te blazen terwijl de politie rondzwermde en bommenspeurhonden inzette. “Kom binnen jongens, laten we het zien!” Aldrich schreeuwde op de Facebook-livestream voordat hij zich later overgaf met handen omhoog en tactische uitrusting geruild voor een shirt met korte mouwen, een korte broek en blote voeten.

De volgende arrestatie van Aldrich zou 17 maanden later plaatsvinden en een paar kilometer verderop in de Club Q.

Geweerschotslachtoffer Loveall zegt dat zijn dagen sindsdien zijn besteed aan het verwerken van verdriet om degenen die stierven en huilbuien die hij niet onder controle heeft. Hij is ook bang om in slaap te vallen vanwege de zwerm beelden in zijn hoofd: rondvliegende kogels, mensen die dekking zoeken, brekend glas en overal bloed.

“Het gebeurde zo snel dat ze geen tijd hadden om te schreeuwen”, zei Loveall terwijl hij buiten zijn stacaravan een sigaret rookte.

“Er is geen reden waarom hij toegang zou hebben gehad tot een aanvalsgeweer … vooral niet voor iemand van wie is gezegd: ‘Ik word de volgende massaschutter.”

___

Condon meldde zich vanuit New York. Verslaggever Michael Schneider in Orlando, Florida, en nieuwsonderzoeker Rhonda Shafner in New York droegen bij.

___

Neem contact op met het wereldwijde onderzoeksteam van AP via [email protected].
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer